Wcale nie light, wcale nie fit
Osoby
dbające o linię często wybierają produkty light czy batoniki fit –
sama nazwa może wprowadzić nas jednak w błąd. Produkty te, powszechnie uznawane
za dietetyczne, mają mnóstwo substancji dodatkowych – bo aby uzyskać smak,
zapach oraz konsystencję produktu tradycyjnego – „nie light”, należy dodać
słodzik, zagęstniki, wzmacniacze smaku i zapachu, barwniki i wiele innych.
Zatem, na jakie produkty zwrócić szczególną uwagę?
Batoniki zbożowe, poza zawartością płatków owsianych,
orzechów czy suszonych owoców, zawierają bardzo duży dodatek cukru lub syropu
glukozowo-fruktozowego. Okazuje się, że dodatek syropu,
jest równie szkodliwy dla naszego zdrowia, jak nadmiar cukru. Spożywany często
prowadzi do gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi, powodując
szybkie tycie. Poza tym, potęguje
apetyt. W składzie batoników jest również tłuszcz utwardzony, który spożywany
regularnie prowadzi do wystąpienia zmian nowotworowych.
źr.:wieszjak.pl
„Ludzie często wybierają batony musli w nadziei, że są
zdrowsze niż czekolada i ciasteczka, ale badania pokazują, że może to być
mit.” Richard Lloyd
źr.: BBC
Ja osobiście lubię zjeść sobie czasem takiego batonika :)
Ja osobiście lubię zjeść sobie czasem takiego batonika :)
To jest okropna ściema z tymi batonami... Góra cukru i mydlenie ludziom oczu. To samo z jogurtami 0%
OdpowiedzUsuńDokładnie, batony lepiej zrobić samemu albo po prostu zjeść trochę gorzkiej czekolady... Jogurty 0% i masa słodziku :)
UsuńBatony sklepowe to samo zło, wystrzegam się ich jak mogę:P Zrobiłam ostatnio sama podobne, z amarantusem i sezamem. Bez dodatku cukru, wyłącznie zdrowe składniki;)
OdpowiedzUsuńRobione samemu to zupełnie inna bajka:) Pyszne i zdrowe, też muszę spróbować.
UsuńNa szczecie nie lubie tego typu przekąsek ...
OdpowiedzUsuń