środa, 6 lutego 2013

"ZDROWE" batony musli- nic podobnego!


Wcale nie light, wcale nie fit
Osoby dbające o linię często wybierają produkty light czy batoniki fit – sama nazwa może wprowadzić nas jednak w błąd. Produkty te, powszechnie uznawane za dietetyczne, mają mnóstwo substancji dodatkowych – bo aby uzyskać smak, zapach oraz konsystencję produktu tradycyjnego – „nie light”, należy dodać słodzik, zagęstniki, wzmacniacze smaku i zapachu, barwniki i wiele innych. Zatem, na jakie produkty zwrócić szczególną uwagę?

Batoniki zbożowe, poza zawartością płatków owsianych, orzechów czy suszonych owoców, zawierają bardzo duży dodatek cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Okazuje się, że dodatek syropu, jest równie szkodliwy dla naszego zdrowia, jak nadmiar cukru. Spożywany często prowadzi do gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi, powodując szybkie tycie. Poza tym, potęguje apetyt. W składzie batoników jest również tłuszcz utwardzony, który spożywany regularnie prowadzi do wystąpienia zmian nowotworowych.

źr.:wieszjak.pl


„Ludzie często wybierają batony musli w nadziei, że są zdrowsze niż czekolada i ciasteczka, ale badania pokazują, że może to być mit.”  Richard Lloyd
 
źr.: BBC


Ja osobiście lubię zjeść sobie czasem takiego batonika :)




5 komentarzy:

  1. To jest okropna ściema z tymi batonami... Góra cukru i mydlenie ludziom oczu. To samo z jogurtami 0%

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, batony lepiej zrobić samemu albo po prostu zjeść trochę gorzkiej czekolady... Jogurty 0% i masa słodziku :)

      Usuń
  2. Batony sklepowe to samo zło, wystrzegam się ich jak mogę:P Zrobiłam ostatnio sama podobne, z amarantusem i sezamem. Bez dodatku cukru, wyłącznie zdrowe składniki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robione samemu to zupełnie inna bajka:) Pyszne i zdrowe, też muszę spróbować.

      Usuń
  3. Na szczecie nie lubie tego typu przekąsek ...

    OdpowiedzUsuń